Με επιτυχία έκλεισε  η χρηματοδότηση της Σειράς Α, ύψους €8,6 εκατ., του επενδυτικού προγράμματος της Brite Hellas, για την παραγωγή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ για γεωργικές εφαρμογές, που θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της, στη ΒΙ.ΠΕ, Πάτρας, με lead investor την New Energy Partners. Συμμετείχαν επίσης το European Innovation Council (EIC) και οι Brace 4 Impact, και Deep Capital Group.

H Brite Hellas με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί πρωτοπόρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και εναπόθεση νανοϋλικών σε γυαλί. Η τεχνολογία της Brite καλύπτεται από διεθνείς πατέντες και έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ και το «έξυπνο» γυαλί για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Τα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα, επιτρέπουν τη διπλή χρήση γης τόσο για καλλιέργειες, όσο και για την παραγωγή ενέργειας. Είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, σε όλο τον κόσμο. Το προϊόν της Brite, χάρη στην πρωτοπόρο τεχνολογία του που επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη των υποκειμένων καλλιεργειών, έχει ιδιαίτερη εφαρμογή σε θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτού τύπου καλλιέργειες.

Ο Νίκος Κανόπουλος ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Brite Hellas δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής για τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ, που θα χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα που έκλεισε. Η γραμμή παραγωγής, που συνδυάζει την χρήση νανοϋλικών με συμβατικά solar cells, είναι η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική στον κόσμο, και αποτελεί την αρχή της ανάπτυξης της Brite Hellas σε μία αγορά που αναπτύσσεται τώρα και αναμένεται να φτάσει στα €2,5 δισεκατομμύρια το 2028.

Η New Energy Partners ΑΚΕΣ (ΝΕP) , είναι ένα ελληνικό fund που εστιάζει σε επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι εφαρμοσμένες νέες  τεχνολογίες στο χώρο της ενεργειακής μετάβασης. Βασικός επενδυτής της NEC, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) μέσω του προγράμματος Debt Fund. Ο Θόδωρος Κιακίδης, ένας από τους ιδρυτές της New Energy Partners, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε την Brite, στην προσπάθεια της να παίξει άμεσα ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα, πολλά υποσχόμενη, αγορά των αγροφωτοβολταϊκών, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τις τεράστιες δυνατότητες του δεύτερου, υπό ανάπτυξη, προϊόντος εξοικονόμησης ενέργειας ‘smartglass’ για τα κτίρια».

Το  European Innovation Council (ΕIC) είναι ένα ‘αγνωστικό’ επενδυτικό fund της που εχει συσταθεί απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) για να επενδύει σε όλες τις τεχνολογίες, σε όλες της αγορές και όλες τις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα Horizon Europe. Αποτελεί το επενδυτικό κομμάτι της μικτής χρηματοδότησης του EIC accelerator. Ο επενδυτικός σύμβουλος του προγράμαμτος είναι η European Investment Bank (EIB).

To EIC Fund στοχεύει στό να κλείσει ένα κρίσιμο χρηματοδοτικό κενό, υποστηρίζοντας εταιρείες στην ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογιών που θα μπορουσαν να επιφέρουν θεμελιώδης αλλαγές στον τομεα τους (disruptive technologies). Στόχος του EIC Fund είναι να προσελκύσει και χρηματοδότηση με όρους αγοράς στις εταιρείες οπου επενδύει λειτουργόντας και ως γέφυρα και σαν  συνεπενδυτής με ‘εμπορικά΄funds.  Το fund αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη γυναικών ιδρυτών επιχειρήσεων καθώς και στη μείωση του ΄κενού΄καινοτομίας μεταξύ των χωρων μελών της ΕΕ.

Η Svetoslava Georgieva, Πρόεδρος του ΔΣ του EIC Fund, δήλωσε: “Tο EIC Fund εχει γίνει ένας πολύ δυνατός παίκτης στο χώρο του ευρωπαϊκου deep-tech. Το επενδυτικό του προϊόν, ο συνδυασμός  ιδίων κεφαλαίων με επιχορηγήσεις, μοναδικό του είδους στην αγορά, έχει μεγάλη απήχηση στο χώρο των ευρωπαικών καινοτόμων επιχειρήσεων. Η επένδυσή μας θα βοηθήσει την  Brite Hellas να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών που επιτρέπουν διπλή χρήση γής, τόσο για την παραγωγή τροφίμων όσο ακι καθαρής ενέργειας .”

H Brace 4 Impact επενδύει διεθνώς σε νεοφυείς εταιρίες που αναπτύσσουν κλιματικές και βιώσιμες τεχνολογίες για την γεωργία, την γαλάζια οικονομία, την κυκλική οικονομία, και την ενεργειακή μετάβαση, με επεκτάσιμες εφαρμογές και θετικό αντίκτυπο στην Ελληνική οικονομία. Ο Σπύρος Πούλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Brace, δήλωσε «Η Brite είναι μία Ελληνική εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς με παγκοσμίως πρωτοποριακή τεχνολογία σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Η καινούργια χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Brite να αναπτυχθεί ραγδαία στην παγκόσμια αγορά, έχοντας βάση παραγωγής την Ελλάδα.»

Ο επενδυτικός όμιλος Deep Capital Group διαχειρίζεται ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με ειδικό ενδιαφέρον για άμεσες επεδύσεις σε νεοφυείς και πρωτοπόρες εταιρίες στον κλάδο της τεχνολογίας. Ο Αλεξανδρος Χατζοπουλος, Chief of Strategy & External Affairs του Group,  δήλωσε ότι η επένδυση στη Brite Hellas αντικατοπτρίζει τη  φιλοσοφία του ομίλου για την ενίσχυση επενδύσεων με  διεθνή προσανατολισμό, τόσο σε ό,τι  αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στην ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν την κοινωνία και το επιχειρείν.