Η Mondragon Assembly θα αναπτύξει γραμμή παραγωγής agriPV 150 MW στην Ελλάδα

ByJonathan Touriño JacoboJune 10, 2024

ic-120-color.jpglay-up-color2.jpg

Η ημιδιαφανής γραμμή μονάδας agriPV αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους με ετήσια ονομαστική ισχύ 150 MW. Εικόνα: Mondragon.

Ο πάροχος ηλιακού εξοπλισμού Mondragon Assembly έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Ελληνική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ Brite Solar για την ανάπτυξη μιας σειράς ημιδιαφανών πλαισίων αγροβολταϊκών (agriPV) 150 MW στην Ελλάδα.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η γραμμή μονάδας agriPV θα έχει ετήσια δυναμικότητα 150 MW, με σχέδια να διπλασιαστεί το μέγεθός της στα 300 MW στο μέλλον. Αναμένεται να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή δραστηριότητα μέχρι το τέλος του έτους, με κάποιο εξοπλισμό να τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ισπανικό πάροχο εξοπλισμού, η γραμμή κατασκευής πλαισίων είναι η πρώτη αφιερωμένη σε εφαρμογές agriPV στην Ευρώπη και είναι προσαρμοσμένη για την παραγωγή ημιδιαφανών Φ/Β πλαισίων που χρησιμοποιούν ηλιακές κυψελίδες πυριτίου. Η Mondragon Assembly είπε ότι η γραμμή κατασκευής μονάδων agriPV συνδυάζει τη διαδικασία συναρμολόγησης του πάνελ με την επίστρωση του γυάλινου πάνελ για να επιτύχει υψηλότερη φωτοσυνθετική ενεργή ακτινοβολία (PAR).

«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη όσο και τη δυνατότητα εφαρμογής της ενότητας. Έχουμε την τιμή να είμαστε οι πρώτοι που θα αναπτύξουμε μια γραμμή κατασκευής για πάνελ αγροβολταϊκών στην Ευρώπη (Ελλάδα) συνδυάζοντας τα εργαλεία μας με τα υλικά επίστρωσης της Brite Solar. Πιστεύουμε ότι αυτή η μελλοντική εφαρμογή θα μας επιτρέψει να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στον ηλιακό τομέα και να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο», δήλωσε η Izaro Aretxaga, διευθύντρια πωλήσεων περιοχής της ηλιακής επιχείρησης στο Mondragon Assembly.

Λόγω του τομέα εξειδίκευσης της Brite Solar στα νανοϋλικά και της ανάπτυξης προϊόντων ηλιακού γυαλιού με μεταβλητές διαφάνειες για εφαρμογές στη γεωργία, τα νανοϋλικά και η μέθοδος εναπόθεσής τους για τη σειρά δομοστοιχείων χρησιμοποιούν την πατενταρισμένη τεχνολογία της Brite Solar.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της σειράς πλαισίων που θα παραδοθεί στην Brite Solar είναι η ευελιξία για την κατασκευή διαφορετικών σχεδίων πλαισίων με την ελάχιστη αλλαγή. Λόγω της κύριας εφαρμογής της για agriPV, η γραμμή θα μπορεί να παράγει μια μεγάλη ποικιλία διαφάνειας για τις μονάδες, που θα κυμαίνεται από αδιαφανή έως 80% διαφανή.

https://www.pv-tech.org/mondra...